José Manuel Mota Ruivo Martins
Food Science & Technology, Integrated in MED
Food Science & Technology
Integrated in MED
About
Recent scientific activity aimed at contributing to a better understanding of the lipid and cholesterol metabolism of swine, namely in the obese Alentejo breed, at the biochemical and molecular level, as well as their impact on the quality of the carcass and meat of this animal species. The knowledge acquired over these years resulted from the intense experimental application of a wide range of laboratory techniques, demanding knowledge of Biochemistry and Molecular Biology.
Present Research
- pigs
- mRNA
- local breeds
- trancriptomics
- meat quality
- lipid metabolism
Research Interests
- meat quality
- lipid metabolism
- pigs
- cholesterol
- local breeds
- mRNA
Personal Information
Institutional Email | Send Message |
Landline / Extension | 24357 |
Thematic lines to which I contribute:
Animal Production & Health
Montado & Forest Systems
Publications & Patents
Publication |
---|
Projects
Project | Funding | Lead Institution | Role | Start | End | Scope |
---|---|---|---|---|---|---|
CHANGE - Instituto para as Alterações Globais e Sustentabilidade | FCT - Concurso para Atribuição do Estatuto e Financiamento de Laboratórios Associados (LA) | Universidade de Évora | Participant | 2021-01-01 | 2025-12-31 | Nacional |
ECO-PIG - Desenvolvimento de uma mistura alimentar inovadora para acabamento de machos de raças de suínos autóctones. ao ar livre. com benefício para a qualidade da carne e para a sustentabilidade do sistema | Portugal 2020 - SI - Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico(SI I&DT) | DIN – Desenvolvimento e Inovação. S.A. | MED Representative | 2020-12-31 | 2023-06-30 | Nacional |
GO CACHENA - Estudo da qualidade da carne de bovinos da raça Cachena | Portugal 2020 - PDR 2020 | Universidade de Évora | Participant | 2016-11-29 | 2021-12-31 | Nacional |
ICAPP - Investigação em carnes alentejanas de porco preto | Portugal 2020 - SI - Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico(SI I&DT) | Universidade de Évora | Participant | 2021-02-01 | 2023-06-30 | Nacional |
SelectPorAl - Seleção e melhoramento genómico de características produtivas do Porco Alentejano | Portugal 2020 - Alentejo 2020 | CEBAL - Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo | Participant | 2016-09-01 | 2020-01-01 | Nacional |
SUMO - Sustentabilidade do Montado | PRR - Plano de Recuperação e Resiliência | Universidade de Évora | Participant | 2023-01-01 | 2025-09-30 | Nacional |