Maria de Fátima Duarte

Maria de Fátima Duarte

Food Science & Technology, Integrated in MED
Food Science & Technology
Integrated in MED

About

MARIA DE FÁTIMA DUARTE completed the PhD in Health Sciences, in 2006 by School of Medicine, University of Minho in collaboration with Maine Medical Center Research Institute, United States, under supervision of Thomas Maciag. She developed her research work in the fields of hereditary breast cancer (IPATIMUP 1999-2002) as a trainee; angiogenesis and vascular medicine (Maine Medical Center Research Institute https://mmcri.org/ 2001-2005) as PhD student; and vascular oncology (ICVS http://icvs.uminho.pt 2006-2007) as postdoctoral fellow. In 2008 Maria de Fátima Duarte started a new research area, working as an independent researcher at CEBAL, Beja, Portugal, where currently, coordinates the Bioactive Research Group (http://www.cebal.pt/index.php/pt/investigacao/compostos-bioativos), being since 2020 an integrated member at MED - Mediterranean Institute for Agriculture, Environment and Development research unit, and since 2021 the Associated Laboratory CHANGE - Global Change and Sustainability Institute. Presently is also Vice-President of CEBAL Direction Board, and maintain the coordenation of her research group.

Present Research
  • Sesquiterpene Lactones
  • Inflammatory bioactivities
  • olive varieties
  • Bioherbicides
  • Cynara cardunculus economic valorization
  • Olive oil phenolic compounds
Research Interests
  • Food phytochemicals
  • Chemical profiles
  • Extraction processes
  • Biobased phytochemicals applications
  • Plants protection

Personal Information

Institutional Email Send Message
Thematic lines to which I contribute:
Biodiversity & Conservation
Sustainable Crop Production
Mediterranean Food & Diet

Publications & Patents

Publication

Projects

Project Funding Lead Institution Role Start End Scope
INNOACE - Innovacion abierta e inteligente en la rede EUROACE INTERREG/POCTEP CICYTEX MED Representative 2017-07-01 2020-06-30 Internacional
CHANGE - Instituto para as Alterações Globais e Sustentabilidade FCT - Concurso para Atribuição do Estatuto e Financiamento de Laboratórios Associados (LA) Universidade de Évora Participant 2021-01-01 2025-12-31 Nacional
iCheese - Cynara Innovation for best Cheese Portugal 2020 - PDR 2020 Universidade Católica Portuguesa Participant 2018-01-02 2021-11-29 Nacional
OLEAdapt - Estrategia de Gestão de Pragas para a Resiliência e Sustentabilidade da Olivicultura Face as Alterações Climáticas FCT - Projetos de IC&DT em todos os Domínios Científicos - 2020 Universidade de Évora Participant 2021-01-01 2023-12-31 Nacional
OLEAVALOR - Valorização das Variedades de Oliveira Portuguesas Portugal 2020 - Alentejo 2020 Universidade de Évora Participant 2016-07-01 2020-06-30 Nacional
Pratyomics - Metabolómica da planta para o controlo do nemátode das lesões radiculares Pratylenchus penetrans FCT - Projetos de IC&DT em todos os Domínios Científicos - 2020 INIAV - Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Participant 2021-03-01 2024-02-29 Nacional
WinBio – Waste&Interior&Bioeconomy: da Ciência às Empresas para o Desenvolvimento da Bioeconomia Circular e Sustentável no Interior Portugal 2020 Associação BLC3 - Campus de Tecnologia e Inovação Participant 2021-07-01 2023-06-30 Nacional
INOVCIRCOLIVE - Inovação e Circularidade no Setor Oleícola Plano de Recuperação e Resiliência - PRR Universidade de Évora Participant 2023-01-01 2025-09-30 Nacional
És(cola)Ciência - Estratégia Educativa Complementar Baseada Pensamento Científico PT2020 Centro de Biotecnologia Agrícola e Agroalimentar do Alentejo - CEBAL Participant 2020-05-01 2023-06-30 Nacional
Inov@Fileiras - Assistência Técnica Área 4 – Observação da agricultura e dos territórios rurais Projecto apoiado no âmbito do Programa de Desenvolvimento Rural PDR2020 Câmara Municipal de Almodôvar Participant 2017-11-30 2020-12-19 Nacional
LACTIES – Inovação, eco-Eficiência e Segurança em PMEs do Setor dos Lacticínios PDR2020/PT2020 Centro de Biotecnologia Agrícola e Agroalimentar do Alentejo - CEBAL MED Representative 2017-04-01 2020-03-30 Nacional
CFD4Cheese - Aplicação Da Mecânica Dos Fluidos Computacional Na Otimização Das Condições De Cura De Queijos Tradicionais Alentejo 2020/PT2020 Instituto Politécnico de Beja (IPBeja) MED Representative 2018-02-19 2020-08-21 Nacional
Biodata.pt .: BioData.pt - Infraestructura Portuguesa de Dados Biológicos Algarve2020/PT2020 Fundação Calouste Gulbenkian Participant 2017-09-01 2021-07-16 Nacional
MedCynaraBioTec – Seleção de Genótipos de Cynara cardunculus Para Novas Aplicações Biotecnológicas: potenciar a cadeia de valor do cardo, uma cultura mediterrânica bem adaptada Portugal 2020 - Alentejo 2020 Centro de Biotecnologia Agrícola e Agroalimentar do Alentejo - CEBAL MED Representative 2019-04-01 2022-03-31 Nacional
LactoMTeC - Tecnologia de Membranas na valorização sustentável de efluentes do sector dos Lacticínios Portugal 2020 - Alentejo 2020 Centro de Biotecnologia Agrícola e Agroalimentar do Alentejo - CEBAL Participant 2020-08-18 2022-10-31 Nacional
CistusRumen - Utilização Sustentável de Esteva (Cistus Ladanifer L.) em pequenos ruminantes – Aumento da competitividade e redução do impacto ambiental Alentejo 2020 Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo Participant 2016-07-01 2020-06-30 Nacional
Programa de Potenciação de Transferência de Tecnologia do CEBAL – Reforço de Capital Humano Altamente Qualificado de Interface Fundo Social Europeu - Alentejo 2020 CEBAL - Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo MED Representative 2020-07-01 2023-11-30 Nacional